KÖK

Köksinredning med små detaljer för att skapa rätt känsla.

Köket  är hemmets hjärta och i köket finns skafferi att fylla! Av hemmets alla  rum är köket det rum vi svenskar spenderar mest tid i och det rum vi  renoverar oftast. Det finns otroligt många olika köksinredningar och  kökslösningar så vi alla kan få det kök vi vill ha. Men det är  detaljerna som gör det.

Här är några enkla tips för köksinredning

• En snygg kökshandduk i lugna färgtoner eller en handduk i explosiva motiv och färger skapar två olika uttryck i samma kök.
• Trådkorgar med grönsaker som står på köksbänken.
• Receptböcker som står framme i vackra bokhållare i gjutjärn.
• Oljor, kryddor och andra tillbehör samlade i grupp på ett plåtfat.
• Kryddväxter i fina krukor ger köket en ombonad känsla.
• Klä om dina stolar i ett fin tyg.
• Har du några vackra brickor undangömda i ett skåp? Placera istället dessa som ett blickfång i köket.
• Levande ljus skapar värme och ljusstakar för sig kan vara vackra stilleben.

Låter  man mindre mängd inredning stå framme blir köket mer stilrent. Med en  mindre budget kan man skapa ett nytt kök utan större ingrepp.

Inredningen är fin och samtidigt är vi i köket för att vi vill även se, dofta och smaka.

Fyll på din köksinredning

Vad är ett kök med tomma skåp och skafferi? Tänk dig mormors goda kakor i vackra plåtburkar med lock som pryder skafferiet och skåpen. Mjöl, socker och gryn i fina rader på skafferihyllan. Drycker av olika slag.

Köksinredning som skapar trivsel ger lust att skapa

När  skafferiet och skåpen är fyllda med ingredienser som mjöl och gryn.  Varför inte baka de här otroligt goda och underbara drömmar som smälter i  munnen.
Tid: 50 min varav 20 min i ugnen
ca 50 st
Ingredienser:
• 100 g smör
• 2 dl strösocker
• 2 tsk vaniljsocker
• 1 dl matolja
• 1 tsk hjorthornssalt
• 4 dl (240 g) vetemjöl

1.  Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme  tills smöret är rumsvarmt (dela gärna smöret i mindre bitar så går det  snabbt).
• Arbeta ihop till en jämn smet. Du kan enkelt använda elvisp med vispar genomgående i detta recept.
• 100 g smör
• 2 dl strösocker
• 2 tsk vaniljsocker

2. Tillsätt matolja och hjorthornssalt.
Kör med elvisp till en jämn slät smet.
• 1 dl matolja
• 1 tsk hjorthornssalt

3.  Tillsätt vetemjölet. (Tänk på att mäta upp mjölet med litermått eller  väga det. Gräver man med decilitermått i mjölpåsen så packas mjölet och  man tar automatiskt för mycket mjöl, då blir det svårt att få ihop degen  och kakorna blir inte lika spröda och fina.)
• Kör med elvisp tills smeten består av stora smulor och smeten gärna fastnar i visparna.
• Tryck ihop smeten till en enda klump.
• 4 dl (240 g) vetemjöl

4. Dela degen i små bitar (en sats ska bli ca 50 st kakor).
Rulla varje bit till en boll och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

5. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 20 minuter. (Samma tid och temperatur med varmluftsinställning.)
Låt svalna. Förvara kakorna i plåtburkar med lock eller frys in dem.

Fyll ditt skafferi med godsaker från Lilla Täppan som löste, hårda karameller och choklad. Eller ge bort en fin påse med blandade godsaker.