FAT

Keramikfat och skålar, handgjorda och vackra för dina godsaker.

Vackra  fat blir en fin detalj på det dukade bordet. Bjud dina vänner på kalas  med kakor, bullar och smågodis uppdukade på vackra fat och i småskålar.  Det blir en fröjd att se det vackra ihop med det goda. Alla fat och skålar är handgjorda, det gör att form, glasyr och mönster inte är perfekta. Titta extra på bilderna och be gärna om fler om du vill, så du blir nöjd med din beställning.


Vill du njuta alldeles själv

Känn känslan att smöra din smörgås, lägga den på ett vackert keramikfat, gå ut i trädgården eller sätta dig på balkongen och bara njuta av stunden, den goda smörgåsen och det vackra fatet. Till faten finns också matchande keramikmuggar som gör din frukost till en helhet.

Söker du personliga presenter med dina unika texter 

Keramikfaten kan du få med egen valfri text. Söker du bröllopspresent eller en vacker liten skål som present till studenten? Har du en kollega du vill uppskatta med unik handgjord keramik med din unika text som säger hur mycket din kollega är värd för dig? Butik Täppan hjälper dig gärna att ta fram just din unika gåva. Hör av dig så kanske du kan få hjälp med dina önskemål om hur ett fat eller skål ska se ut.

Skapandet av keramikfat 

Faten och skålarna är gjorda i vit eller röd stengodslera och brända i höga temperaturer i en keramikugn. Först är fatet en lerklump eller som det heter en klös. Klösen kavlas ut och placeras på ett fat med en vacker form som avspeglar sig på keramikfatet, runt, ovalt eller fyrkantigt. 

Nu ska fatet torkas för att brännas en första gång, skröjbränning. Andra steget är att doppa fatet i keramikglasyr för att återigen brännas. Därefter är fatet färdigt men extra vackert blir det med dekoration av blommor, fjärilar, humlor och andra djur, då måste keramiken brännas en tredje och sista gång så att motiven smälter in i glasyren. 

All keramik tål micro och diskmaskin och är ingen engångsprodukt som kastas efter en användning utan keramiken ska användas om och om igen.