LJUSSTAKAR

Olika ljusstakar och lyktor tillsammans blir ett vackert blickfång.

För att få den extra ombonade känslan placeras ljusstakar och ljuslyktor ut lite var stans i hemmet. Snyggast är att skapa ett blickfång med många ljushållare ihop med små prydnader. Men en stor och vacker ljusstake kan också vara tillräckligt för att ge rummet den extra detaljen. Vid de olika årstiderna byts ljusens färger ut och på så vis är en ljusstake hållbar år från år. Tänd ljus och mys men glöm aldrig att släcka ljuset! 

LJUSHÅLLARE MÖRKGRÖN
79 kr
LJUSSTAKE GULT FAT
189 kr
ROSA OLJELAMPA
259 kr
GRÖN OLJELAMPA
339 kr
TRANSPARANT  OLJELAMPA
237 kr 339 kr
STOR LJUSSTAKE VIT
132 kr 189 kr
LITEN SVART ELEGANT LJUSSTAKE
118 kr 169 kr
VIT LJUSLYKTA I SMIDE
69 kr
LJUSSTAKE I GLAS
59 kr

Fakta om ljus

Oavsett vad ljuset består av brukar det gå under benämningen stearinljus. Men vad består ett levande ljus av?

Ett ljus innehåll

Ljusets fasta del som ger ljuset dess bränsle består antingen av ren vax, stearin, paraffin eller så en blandning av detta. 


Vekar tillverkas av bomull som bl.a. prepareras med borsyra, salmiak (Ammoniumklorid) och fosfater. Utan preparering hade bomullen brunnit alltför snabbt och dessutom rykt. Vekens flätning gör att veken böjer sig från lågan och förbränns. OBS! att veken böjer sig är väldigt viktigt för ljusets brinnegenskaper och säkerhet.

100% Stearinljus

Bestämd smältpunkt är 56 grader och stearin utvinns ur vegetabiliskt och animaliskt fett. Stearinljus gjuts vanligtvis i formar, men på senare tid har man även börjat pressa. De går inte att stöpa.

Paraffinljus

Obestämd smältpunkt, restprodukt från olja. Pressning av ljusen är vanligast, tex värmeljus, blockljus, stöpning, men även gjutning förekommer.

Kompositionsljus

Blandning av både stearin och paraffin. Tillverkas på samma sätt som paraffinljus (max 70%-80% stearin vid stöpning.)

Fördelar med att välja ljus som är 100% stearinljus

  • Ett stearinljus blir inte krokigt när det utsätts för höga temperaturer så som sol och värme. Dess höga smältpunkt förhindrar detta. De sotar betydligt mindre än andra ljus då det inte innehåller paraffin (det vill säga olja).
  • Spill av stearin från ljuset (tex på en linneduk) försvinner efter tvätt vid 60 grader (gäller ofärgade ljus).
  • Det är en miljöprodukt - en förnyelsebar råvara.
  • Bättre brinnegenskaper än andra ljus, då man bland annat har anpassat veken efter respektive ljus storlek. Brinner med stor och klar låga.
  • Vid släckning av stearinljus förekommer det inget efterglöd eller rök.

Här är tips på hur du får bort stearinfläcken!

När mörkret kommer finns det väl inget mysigare än att vara inne och tända massor av levande ljus? Mindre kul är det om man får stearin på dukar, kläder och väggar. Hur gör man då?

Det finns några bra knep för att få bort stearin på alla sorters material. Men, oavsett varifrån du ska ta bort stearinet, vänta alltid till dess att det stelnat. Försöker du ta bort det från ett tyg när det är varmt kommer stearinet sätta sig djupare i fibrerna och det kan bli ännu svårare att få bort.

På ett tyg skrapar du bort så mycket du kan med exempelvis en sked. Var försiktig. Lägg sedan ett par lager hushållspapper, ett kaffefilter eller bakplåtspapper på fläcken och stryk med strykjärnet. Stearinet ska då smälta och sugas upp. Byt ut papperet och ta nytt om det blir flottigt. Flytta sedan runt papperet och fortsätt stryka tills allt stearin är borta. Fettfläcken som blir kvar kan du ta bort med diskmedel, galltvål eller fläckborttagningsmedel.

Numera finns det många snygga ljus i olika modeller som drivs av batterier men använder du levande ljus så glöm inte att släcka dem.

Jag som driver Lilla Täppan heter Pia och bor i Nösund.

Här finner du fin inredning som jag själv älskar och mitt eget hantverk som jag skapar i lera och textil. Jag önskar ge dig en mysig känsla när du besöker Lilla Täppans webshop.  Har du frågor så hör gärna av dig. [email protected], 0737336489

Vad kostar frakten?

Vi skickar ordrar över 600kr FRAKTFRITT inom Sverige. Fraktkostnaden för övriga ordrar är 59 kronor inom Sverige.

Hur lång är leveranstiden?

Vi skickar din beställning 1-3 vardagar efter beställning, om inte annan leveranstid anges vid produkten. Om någon produkt är slut på lager kommer vi inom kort att kontakta dig för leveransbesked.